10 načina kako susjedi mogu izbjeći konflikte i sporove

28 travnja, 2022

U konfliktu ste sa susjedom ili susjedima? Puštaju glasnu glazbu. Stalno povlače i premještaju namještaj. Prečesto čiste, usisavaju i praše. Buše po zidovima u nevrijeme. Djeca susjeda stvaraju galamu. Ne možete se odmarati i spavati. Susjed vam priječi pristup u zajedničke dijelove zgrade. Zauzima vaše parkirno mjesto. Postavlja ogradu između vas bez ovlaštenja i zaklanja vam vidik. Pokušava posjeći stablo koje vi obožavate i smatrate svojim. Susjed uporno ostavlja smeće u zajedničkom vrtu i ne želi ga ukloniti…

Susjedske nesuglasice i čarke su česte, a posebno su bile učestale u vrijeme lockdowna zbog pandemije. Danas svi u svojim domovima provodimo više vremena nego ikada ranije. Preko noći su mnogi započeli s radom kod kuće. Odjednom viđate i čujete ljude i njihove zvukove koje nikada prije niste čuli. Susjedi pretjerano čiste, stalno nešto premještaju ili prekomjerno kose travnjak bučnom kosilicom. U nekim stanovima stalno se izmjenjuju podstanari kojih nije briga ni za kućni red niti za vas. Mladi priređuju zabave u praznim stanovima, jer ih je rizično organizirati na javnim mjestima. Neki susjedi su stalno pred vašim prozorom u zajedničkom vrtu i kao da ih nije briga da ste vi u neposrednoj blizini.

Izvor (autor): www.zgradonacelnik.hr

Za svaki takav čin prvo pomislite da je namjeran. Uz njihovo ponavljanje vaša nervoza i tjeskoba rastu. Tolerancija iščezava. Ljutnja se rasplamsa do bijesa. U takvom stanju izvan vaše kontrole svaki vaš ‘pogrešni’ pokušaj da susjed ‘prestane s tim’, izazove samo njegov još agresivniji odgovor. Zato, i ne htijući, počinjete smišljati kako im uzvratiti na jednak ili sličan način. Na razne vidljive i nevidljive načine sada vi njih priječite da uživaju u slobodi i miru svoga doma. Vračate im ‘milo za drago’. Zovete povremeno čak i policiju koja vam često ne može pomoći.

Uskoro, među vama opravdano ili neopravdano padaju teške riječi. Prvo započinjete s anonimnim samoljepljivim ceduljama na vratima susjeda ili ih ubacujete u njihov poštanski sandučić. Potom počinju padati teške riječi. I konačno, kad sve postane ozbiljnije, pobrinete se da vaši susjedi dobiju odvjetničko prijeteće i ‘opako’ pismo.

Izravna komunikacija među vama prestaje. To je prvi signal za stvarni početak ozbiljnog konflikta. I eto, gotovo se i niste ni okrenuli, a već ste u sudskom pravnom sporu. Dobili ste ili podnijeli tužbu nakon što su vas uvjerili da je to jedini put da ‘pokažete zube’ susjedu.

Osjećate se kako ste zarobljeni, razočarani, frustrirani, nemoćni i izvan kontrole. Jedina vaša želja je da netko konačno tom nesnosnom susjedu napravi ono što zaslužuje.

Nastavak na izvor: https://www.zgradonacelnik.hr/savjeti/10-nacina-kako-susjedi-mogu-izbjeci-konflikte-i-sporove/640/